2011
Erfgoedkrak
Erfgoedcellen Noorderkempen en Kempens Karakter ontwikkelen een erfgoedspel voor kinderen van het 5de en 6de leerjaar van de basisschool. Het piloottraject en spelconcept van de ‘Erfgoedkast’ dat tapis plein in 2007-2008 uitwerkte, vormt een beproefde inspiratiebron. Tapis plein werkt via de stuurgroep van dit project mee aan de conceptontwikkeling van dit nieuwe spel dat nadien eventueel kan verspreid worden voor gebruik in heel Vlaanderen.
Op vraag van Erfgoedcel Noorderkempen en Erfgoedcel Kempens Karakter.
Denktank Sixties Stad
Het Openluchtmuseum Bokrijk beoogt met een nieuwe, permanente opstelling de jaren ´60 op een bruisende manier tot leven te brengen. Voor de educatieve ontsluiting van Sixties Stad bedenkt, begeleidt en verwerkt tapis plein een inspirerende brainstormsessie.
Op vraag van Openluchtmuseum Bokrijk.
Surface tafel provincie West-Vlaanderen
Brainstormsessie in het kader van de conceptontwikkeling van een surface tafel-project met West-Vlaamse bibliotheken en musea.
Op vraag van de provincie West-Vlaanderen.
Brainstormsessie Charter van Kortenberg
De gemeente Kortenberg viert in 2012 dat het 700 jaar geleden is dat het Charter van Kortenberg is uitgevaardigd door de hertog van Brabant. In het feestjaar zullen de thema’s democratie en participatie centraal staan. Tapis plein begeleidt en verwerkt een brainstormsessie met de medewerkers van het Erfgoedhuis om tot een concept voor een erfgoedexpo over ‘participatie’ te komen.
Op vraag van de cultuurbeleidscoördinator van Kortenberg.
Worldcafé ‘Designplatform Vlaanderen’
Tapis plein vzw brainstormde mee over de mogelijke uitbouw van een “Designplatform Vlaanderen” op vraag van onderstaande organisaties.
Op vraag van Design Platform Limburg, Design Vlaanderen onderdeel van Agentschap Ondernemen, Designregio Kortrijk, Flanders Fashion Institute onderdeel van Flanders DC, Flanders InShape en Humanovation.
Project Talententent van vzw De Binnenwereld
Vragenuurtje met betrekking tot het project ‘De Talententent’ die mensen uit het Meetjesland verenigt die op een actieve manier met hun talent naar buiten willen komen. De talententent biedt ondersteuning bij de promotie en verkoop van kunst en handgemaakte producten, en helpt op die manier bij het realiseren van de droom van kunstenaars en ambachtslui.
Op vraag van vzw De Binnenwereld.
Stad Genk, Designplatform Limburg & C-Mine
Vragenuurtje in functie van de ontwikkeling van de handelsstraten en leegstaande panden rondom de C-Minesite in Genk als ruimtes voor creatieve economie. En de opstart van de MAD shop (Media Arts & Design shop) in de ruimtes van het Designcentrum op C-mine. De MAD shop biedt ruimte en kansen aan startende designers door het aanbieden van een tijdelijk verkoopsplatform, begeleiding op creatief en zakelijk gebied, mogelijke financiële ondersteuning én netwerking.
Op vraag van Designplatform Limburg & C-Mine
CVO Viva West-Vlaanderen
Vragenuurtje waarbij we CVO VIVA West-Vlaanderen advies gaven over het publieksgericht aanpakken van hun info/publieksdag rond ambachtelijke textieltechnieken.
Op vraag van CVO Viva West-Vlaanderen
Een eigen zaak rond handgemaakt design
Vragenuurtje over het opstarten van een eigen zaak rond handgemaakt design in Gent.
Op vraag van ontwerpers Nadia Kilian & Béné Lommée
Opleiding handweven Gent
Vragenuurtje en opvolging n.a.v. de hervorming van de opleiding handweven. Denkoefening omtrent de toekomstvisie voor deze ambachtelijke opleiding, met oog op het ontwikkelen van beroepscompetentieprofielen en afstemming op de Vlaamse kwalificatiestructuur.
Op vraag van de opleiding handweven, CVO Leerdorp Gent; i.s.m. FARO.
Onderzoek publieksparticipatie Vooruit Gent
Vragenuurtje in het kader van een onderzoek van een studente cultuurmanagement (UA) naar mogelijkheden van publieksparticipatie voor het evenement Vooruit 2013.
Op vraag van Sophie Verhulst
Brussel op ’t Spoor
Vragenuurtje in het kader van de publieksparticipatie in een project van VTBKultuur en UitinBrussel dat Brussel positief in de kijker wil zetten in een aantal Vlaamse centrumsteden en Vlamingen wil aanzetten om onze hoofdstad te ontdekken vanuit hun eigen leefwereld en in hun eigen stad.
Op vraag van VTBKultuur
Scriptieonderzoek erfgoededucatie Meetjesland
Vragenuurtje in het kader van het scriptieonderzoek van een student sociaal-cultureel werk (Artevelde Hogeschool) naar betere communicatiemethodes en de implementatie van het gebruik van de educatieve pakketten van erfgoedcel Meetjesland.
Op vraag van Christophe de Krijger
Vlasmuseum Kortrijk
Vragenuurtje in het kader van de nieuwe opstelling en educatieve ontsluiting van het Vlasmuseum.
Op vraag van de Stedelijke Musea Kortrijk
Ontwikkelingsgericht project erfgoededucatie regio Tielt
Vragenuurtje in het kader van de aanvraag voor een ontwikkelingsgericht project erfgoededucatie regio Tielt.
Op vraag van gebiedsgerichte werking Provincie West-Vlaanderen
Eindwerk Erfgoededucatie
Vragenuurtje in het kader van de bachelorproef van een student lerarenopleiding lager onderwijs, rond een historische neogotische site in Vivenkapelle (Damme).
Op vraag van Melissa Missault
Educatief project Sint-Amands
Vragenuurtje in het kader van de ontwikkeling van een educatief project voor de historische site ‘Steenovens’ in Sint-Amands.
Op vraag van Regionaal Landschap Schelde-Durme
Onderzoek jongerenparticipatie Open Monumentendag
Vragenuurtje in het kader van een scriptieonderzoek van een studente cultuurmanagement (UA) naar aanbevelingen omtrent communicatie en aanbod voor jongeren van Open Monumentendag.
Op vraag van Gianna Hubert
Brussel Behoort Ons Toe
BBOT is toe aan een nieuwe, stevig herdachte missie. Tapis plein denkt zowel individueel als in een feedbackgroep mee over een boeiende nieuwe invulling van deze organisatie.
Op vraag van BBOT
2010
Onthaal Studenten Sociaal werk Ugent
Om de onthaaldag voor de nieuwe studenten Sociaal werk aan de Universiteit Gent op een zinvolle manier te laten aansluiten bij de dagelijkse realiteit, werd tapis plein vzw voor projectmatige ondersteuning aangesproken. In nauw overleg met de vakgroep sociale agogiek werden methodieken onderzocht waarmee studenten inzicht krijgen in de historische context waaruit de opleiding is gegroeid en zo hun theorie aan actuele praktijk kunnen koppelen.
Op vraag van Vakgroep Sociale Agogiek Ugent.
Educatieve toolkit Heilig-Bloedprocessie
In 2009 werd de Heilig-Bloedprocessie Brugge officieel erkend door UNESCO als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Tapis plein vzw werd mee aan de overlegtafel gevraagd ivm de ontwikkeling van een educatieve toolkit voor de ontsluiting en het voortbestaan van dergelijk immaterieel erfgoed (processies).
Op vraag van Erfgoedcel Brugge.
Project van de West-Vlaamse erfgoedcellen: jongeren, taal en identiteit
De West-Vlaamse erfgoedcellen zetten een gezamenlijk project rond jongeren, taal en identiteit op poten. Tapis plein vzw werd mee aan tafel gevraagd voor de afstemming van de verschillende doelstellingen en mogelijkheden en de ontwikkeling van een algemene projectidee en -planning.
Op vraag van de West-Vlaamse erfgoedcellen.
OnGELOOFlijk Kortrijk: Van Hemel, hel en halleluja!
Advies en feedbackgesprekken ivm educatie en interculturaliseren voor de expo Van hemel, hel en halleluja! (9-07-2010 tot 9-01-2011) in het kader van OnGELOOFlijk Kortrijk.
Op vraag van erfgoedcel Kortrijk.
Themadag erfgoedcellen: Cultureel Erfgoedgemeenschap
Tapis plein vzw begeleidde een denksessie omtrent de betekenis van het begrip Cultureel Erfgoedgemeenschap en de rol van erfgoedcellen hierin. Deze workshop resulteert in een traject rond de cultureel erfgoedgemeenschap.
Op vraag van de Vlaamse erfgoedcellen.
Traject natuurbeleving bij ouderen
Vormingplus Vlaamse Ardennen – Dender zet samen met Regionaal landschap Vlaamse Ardennen en 5 rusthuizen een Leaderproject op waarbij zij vormingssessies organiseren over natuurbeleving met ouderen en reminiscentie voor personeel, vrijwilligers en familieleden van rusthuisbewoners; gedurende twee jaar in ieder seizoen zetten ze natuurbelevingsactiviteiten voor de rusthuisbewoners, met de bedoeling een modelfunctie te ontwikkelen. Daarbij worden getuigenissen, ervaringen en kennis bij de ouderen verzameld over natuur en natuurbeleving in de Vlaamse Ardennen (de meeste rusthuisbewoners hebben heel hun leven op het platteland gewoond). Deze getuigenissen en herinneringen worden samen met een getekend verslag van de activiteiten gepubliceerd. Aan het eind van dit tweejarig traject wordt een studiedag georganiseerd over dit thema. Een expertengroep met o.a. tapis plein vzw, Centrum voor Agrarische Geschiedenis, de Kaaihoeve, de Helix, e.a. begeleidt het project.
Op vraag van Vormingplus Vlaamse Ardennen – Dender en Regionaal landschap Vlaamse Ardennen.
(Educatieve) inrichting en scenografie van het stadhuis in Oudenaarde
Brainstorm over de nieuwe inrichting van het stadhuis (onthaal, dienst voor toerisme, stadsmuseum) van Oudenaarde.
Op vraag van architect/scenograaf Koen Bovée.
Mondelinge geschiedenis van vissersvrouwen
Adviesgesprek bij een mondeling geschiedenis project over vissersvrouwen, op initiatief van de provincie West-Vlaanderen en de kustgemeentes.
Op vraag van de provincie West-Vlaanderen.
Project de hangende koepel van de Sint-Michielskerk te Leuven
Het architectenduo Gijs van Vaerenbergh concipieert een hangende koepel in de Sint-Michielskerk te Leuven. Ze willen hiermee een architecturale installatie opzetten en tegelijk in debat met de omgeving en de buurt treden. Voor praktische tips en feedback bij het participatieve parcours kwamen ze ook bij tapis plein vzw te rade.
Op vraag van Gijs van Vaerenbergh.
Armoedekoffer Brussel
De erfgoedcel Brussel zoekt in een experimenteel traject een interactieve dialoog met mensen in armoede en hun verenigingen binnen de stedelijke context van Brussel. De erfgoedcel wil de samenwerking met personen in armoede vastleggen in resultaten die op dit moment echter nog geen vastomlijnde vorm hebben: een educatief pakket, een tentoonstelling, rondleiding, enz. Tapis plein werd gevraagd in de stuurgroep mee te denken met oog op praktijkbegeleiding.
Op vraag van Erfgoedcel Brussel.
Scriptieondervraging Karel de Grote-Hogeschool
Tapis plein vzw zetelt jaarlijks in opleidingsjury’s, begeleidt stages, e.d.m. We maken immers in onze werking graag een stuk tijd vrij voor onderwijs en vorming van jonge mensen. In het academiejaar 2009-2010 zetelde tapis plein vzw zo ook in de jury van de opleiding Sociaal-agogisch werk van Karel de Grote-Hogeschool.
Praktijkjury KTA
Tapis plein vzw is ervan overtuigd dat werken mét en voor een publiek een aantrekkelijke en kwaliteitsvolle vertaalslag en vormgeving vereist. Vormgeving gebeurt in eigen huis en is steeds van bij de eerste inhoudelijke ideeën betrokken. De vaste vormgeefster van tapis plein vzw, Evi De Smet, zetelde in de jury voor het 7de jaar Vormgeving van het Koninklijk Technisch Atheneum in Brugge, een school die zelf ook een trouwe projectpartner van onze organisatie is.
Op vraag van KTA Brugge – Koen Vandewiele.
Test je blik op Brugge
'De uitvinding van Brugge', omtrent de figuur van Delacenserie, wilde de erfgoedcel Brugge een mobiele computerconsole ontwikkelen die spelenderwijs de stadsbezoekers en -belevers aan het denken zet en prikkelt om dat beeld in vraag te stellen, zelfs bij te stellen. Tapis plein vzw dacht mee in de ontwikkeling van de format en inhoud van de spelconsole in het stadsbeeld.
Op vraag van Erfgoedcel Brugge.