Handmade in Brugge
Handmade in Brugge wil ambachtelijk vakmanschap geïnspireerd door verleden én toekomst versterken en ondersteunen. Dit door de ontwikkeling van een verrassend publieksaanbod, het creëren van creatieve broedplaatsen in de stad, het faciliteren van ontmoeting en kruisbestuiving én het aanscherpen van de ondernemersskills van ambachtelijke ontwerpers. Dit programma is een oefening in het borgen van ambachten in Brugge in samenwerking met de sectoren stedenbeleid, cultuur, economie, toerisme, onderwijs …
Als voorbeeldpraktijk van duurzame immaterieel erfgoedwerking is het stilaan uitgegroeid tot een zelfstandige pijler binnen de werking van tapis plein. Met het inspiratieboek 'Toekomst voor ambachten' maakte het voorafgaande traject Design met Wortels letterlijk de overgang naar Handmade in Brugge.
Wat vooraf ging: Design met Wortels, toekomst maken voor (kunst)ambacht
Heeft handwerk een toekomst? Ambacht klinkt stoffig in de oren, maar tegelijk is handwerk opnieuw hip! Tal van initiatieven zetten handgemaakt design in de picture, jong talent gaat opnieuw aan de slag met oude technieken en tradities, de heropleving is een feit. Hoe willen we in de 21ste eeuw verder werk maken van ambachtelijk design? Hoe kunnen we het kapitaal aan vaardigheden veilig stellen voor de toekomst?
Het traject Design met Wortels onderzoekt hoe traditionele ambachten nieuw leven ingeblazen kunnen worden, hoe technieken en kennis doorgegeven kunnen worden en jonge ontwerpers hiermee experimenteren, hoe nieuwe doelgroepen en publiek aangesproken kunnen worden (via educatie, duurzaam toerisme …), hoe nieuwe allianties en samenwerkingsvormen met andere sectoren kunnen uitgebouwd worden.
Meer lezen? Download Design met Wortels (pdf).
LABO
Quartier Bricolé is een laboproject i.h.k.v. de werkingslijn Design met Wortels i.s.m. de Dienst Stedenbeleid van de stad Brugge. Het project koppelde tussen 2009 en 2013 ambachtelijk design aan creatieve economie en stadsontwikkeling in een cultuurtoeristische stad.
Meer weten? Surf naar het projectarchief.
ACTIES
A Future for Crafts - internationale website en publicatie
Het inspiratieboek "Een toekomst voor ambachten" is nu ook beschikbaar in het Engels, begeleid door een website, om ook internationaal makers, ontwerpers, creatief ondernemers, onderwijs ... te inspireren. Surf naar www.futureforcrafts.org!
Een initiatief van tapis plein vzw en Handmade in Brugge, met steun van de Vlaamse Unesco Commissie en Design Vlaanderen.
Inspiratieboek: "Een toekomst voor ambachten"
Hoe futureproof zijn ambachten? Als het stoffige imago wordt afgeschud en ambachten inhaken op allerlei actuele trends en uitdagingen, is de overlevingskans behoorlijk groot. Ambachten zijn perfecte bruggenbouwers tussen verleden en toekomst. De werkplaats van de maker is een gedroomde broedplaats voor innovatie. Bovendien kunnen ambachten ook ingezet worden om antwoord te formuleren op maatschappelijke, economische en ecologische uitdagingen die vandaag en zeker morgen onze aandacht eisen. Alleen een integrale benadering waarbij alle partijen (erfgoed, economie, onderwijs, design, toerisme...) samenwerken, kan leiden tot een duurzaam succes.
Dit boek wil zowel wegwijzer als inspiratiebron zijn. Het reikt tools en inspirerende praktijkvoorbeelden aan om ambachten sterker op de kaart te zetten. Zowel voor erfgoedwerkers, designers, ambachtslui, ondernemers, docenten, publiekswerkers …
Stuur een mailtje naar ellen@handmadeinbrugge.be om het boek te bestellen voor slechts 15€ incl. verzendingskosten of download hier de pdf-versie!
Inspiratienamiddag en boekvoorstelling "Een toekomst voor ambachten" (9 mei 2014)
Op 9 mei 2014 kon je zelf ontdekken hoe uiterst actueel ambachten zijn op een inspiratienamiddag met tal van praktijkvoorbeelden, concrete tools en innovatieve visies.
Meer lezen? Bekijk hier de presentaties uit de verschillende sectoren: Presentatie Zuiderzeemuseum, Presentatie ETWIE, Presentatie AKOV
Tapis plein vzw is met de projecten Quartier Bricolé, Handmade in Brugge en Design met Wortels reeds sinds 2009 actief rond de actualisering van ambachten. Deze inspiratienamiddag en de publicatie 'Een toekomst voor ambachten' vormen het sluitstuk van het traject Design met Wortels dat voorgesteld wordt tijdens het kick-offweekend van Handmade in Brugge op 8, 9 en 10 mei.
EERDERE ACTIES
Inspiratiedag Ambacht + Innovatie 21 juni 2013
Op 21 juni 2013 vond in het Concertgebouw in Brugge de Inspiratiedag Ambacht + Innovatie plaats. Ontwerpers, ondernemers, ambachtslui én de erfgoedsector ontdekten er samen hoe een huwelijk tussen ambachten en innovatieve technieken mogelijk is.
Deze inspiratiedag was geknipt voor al wie nieuwsgierig is naar nieuwe perspectieven voor traditionele vaardigheden of op zoek is naar productinnovatie. We lieten inspirerende cases uit binnen- en buitenland zien en zetten het publiek aan het werk met de creativiteitsworkshop van Flanders DC. Een greep uit het aanbod: Open Design toegelicht door Thomas Lommée, de 3D-keramiekprinter van Unfold, TextielLab Textielmuseum Tilburg uit de doeken, de nieuwste materiaaltrends door materiO, hoe werkt een FabLab door BUDA::lab (Designregio Kortrijk), innoveren met de intelligente databank van DoDesign …
Tapis plein vzw i.s.m. Flanders DC, Design Vlaanderen, Flanders InShape, Designregio Kortrijk, Cultuurplatform Design, Materio, MAD-faculty, ETWIE en Concertgebouw Brugge.
De presentaties, filmpjes of verslagen van de stuk voor stuk boeiende lezingen en sessies vind je hieronder!
— Keynote: Open Design en ambachten door Thomas Lommée
— Inspiratiesessie materiaaltrends door Karen Sprengers van materiO
— Keuzesessies Voormiddag
1. L’Artisan Electronique, de keramische 3D-printer van Unfold * Claire Warnier
2. Het TextielLab Textielmuseum Tilburg uit de doeken * Hebe Verstappen
3. De granulatietechniek heruitgevonden * David Huycke
4. BUDA::lab (Designregio Kortrijk) licht de werking van hun FabLab toe * Pieter Michiels
— Presentatie online tool DoDesign door Bert Willems van MAD-faculty
— Keuzesessies Namiddag
1. Workshop Ambachten & Ondernemingscreativiteit * Carlo Vuijlsteke - Flanders DC
3. Flanders InShape zoomt in op User Innovation * Maka De Lameillieure
4. Panelgesprek over innovatieve ambachtelijke bouwtechnieken gemodereerd door ETWIE vzw
Meer info over de sessies, de sprekers en hun organisaties vind je hier.
Meer info over de partners en de infostands vind je hier.
Handmade in Brugge & Brugge Letterstad: twee blauwdrukken voor de stad
Tapis plein vzw en Brugs Erfgoednetwerk (BEN) zetten hun schouders onder twee uitdagende toekomstvisies voor de stad Brugge: Handmade in Brugge & Brugge Letterstad. De visies verbinden het Brugse erfgoed met de hedendaagse stad. Toekomst maken voor Brugge betekent immers ruimte geven aan experiment, zonder het verleden te vergeten. Een rijke traditie als gedroomde voedingsbodem voor innovatie.
Met Handmade in Brugge profileert Brugge zich als stad van baanbrekend vakmanschap. Zowel in het verleden als vandaag is de stad een thuisbasis voor vele vakmensen, ontwerpers en ambachtelijke ondernemingen.
Brugge Letterstad focust op de aanwezigheid van letterkunst. Nergens in Europa vind je zo'n grote concentratie aan kalligrafen en kalligrafieopleidingen als in Brugge. Ook telt de stad vele schrijvers, illustratoren, drukkers, uitgevers …
Foto-expo Handmade in Brugge
De foto-expo Handmade in Brugge toont Brugse vakmensen die een passie delen voor het verfijnde ambachtelijke werk, maar tegelijk durven vernieuwen en experimenteren met hedendaagse technieken, nieuwe smaken en vormentalen.
Fotograaf Alain Meessen (Fotohuis) bezocht diverse ateliers en stelde scherp op de meesterlijke handen van kalligrafen, chef-koks, letterbeeldhouwers, textielontwerpers, restaurateurs ... Aanvullend getuigen vier videoportretten hoe makers en ontwerpers van vandaag zich inspireren op het verleden.
De expo ‘Handmade in Brugge’ is een samenwerking tussen tapis plein vzw en BEN en kadert binnen de initiatieven Handmade in Brugge & Brugge Letterstad.
Trefdag Design met Wortels
In het kader van het ontwikkelingsgericht traject Design met Wortels vond op 8 december 2010 vond de cross-sectorale trefdag Design met Wortels, TOEKOMST MAKEN VOOR (kunst)AMBACHT plaats. Op dat moment brachten we de sectoren erfgoed, design, onderwijs en creatieve economie samen en startten praktijk- en beleidsdiscussie op. Dé ideale basis om de expertiseopbouw en -deling verder te zetten en te verbreden naargelang de ervaring groeit en het traject vordert.
Meer lezen? Bekijk hier de nieuwsbrief of download het verslag (pdf).
Rondetafels ambachten en cultureel erfgoed 2011
Ambachtelijke vaardigheden en technieken zijn de hele geschiedenis lang vooral een praktijk geweest van het vervaardigen en verhandelen van producten, en het aanleren van de skills aan de volgende generatie om opnieuw met deze technieken verder te werken. Vandaag hebben heel wat ambachtelijke toepassingen (economisch en in het onderwijs) het moeilijker om spontaan hun voortbestaan te waarborgen. UNESCO en het Vlaamse immaterieel erfgoedbeleid willen hiervoor vanuit een culturele/erfgoedreflex antwoorden zoeken en de toekomst waarborgen van deze tradities. Tapis plein vzw zette begin 2011 drie rondetafelgesprekken op waarin actoren uit respectievelijk het culturele en erfgoedveld, het onderwijsveld en vanuit economische hoek het gesprek aangingen en er de uitdagingen en mogelijke antwoorden vanuit een cultureel-erfgoedwerking in kaart brachten.
Meer lezen? Download het verslag (pdf).
Erfgoeddag 2011
In het kader van Erfgoeddag en het thema ‘Armoe troef’ dook tapis plein de geschiedenis in op zoek naar Brugse linken tussen handwerk en armoede en pikte er drie uit: de Sint-Elisabethschool, waar arme weesmeisjes leerden kantklossen, het bedelaarswerkhuis, waar armen verplicht netten leerden breien en de missienaaikringen, verenigingen die naaiwerk maakten en geld inzamelden voor de missies. Bezoekers werden uitgenodigd om aan te schuiven en mee te doen: ‘leer kantklossen, netten breien of leuke hebbedingen naaien. Ontdek je eigen creatief talent!’
Een initiatief van tapis plein vzw ikv Erfgoeddag, met dank aan Kantcentrum Brugge, Visserijmuseum, Sylvie Gabriels, Carla Langenbick en Hannelore Maet, George De Groote en kantklosclub Serena.
I, Culture
Naar aanleiding van het Pools Europees voorzitterschap vanaf juli 2011 trok tapis plein naar Warschau voor de feestelijke aftrap van het Pools cultureel programma I, Culture. 12 Landen sloegen er de handen in elkaar voor een internationaal kunstproject met modeontwerpster en kunstenares Monika Jakubiak, waarin publieksparticipatie centraal staat. In Beijing, Berlijn, Brussel, Kopenhagen, Kiev, Londen, Madrid, Minsk, Moskou, Parijs, Warschau en Tokio zullen 240 deelnemers in workshops en publieksevenementen de rol van ambachten in onze huidige maatschappij onderzoeken door gebruik te maken van ambachtelijke technieken en mode ontwerp. Het eindresultaat van elk internationaal publieksevenement is één puzzelstuk van een grote puzzel met de slagzin van het project, I, Culture. Alle puzzelstukken worden uiteindelijk virtueel herenigd op het net.
Brussel, 18-21 juli 2011. Een samenwerking tussen het Adam Mickiewicz Instituut, Polish Presidency, BOZAR en tapis plein vzw in het kader van ‘I, CULTURE’, het internationale culturele luik van het Poolse Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.
Prachtig Ambachtig
Op zaterdag 17 september tovert tapis plein het Bilkske in Brugge een namiddag lang om tot een levendige ambachtsstraat. Tapis plein ging op zoek naar mensen in Brugge en omstreken die een ambachtelijk métier in de vingers hebben en hun kunde willen delen en aanleren aan anderen. Jong en oud, iedereen is er welkom om verschillende technieken uit te proberen. Zo kan je er naar hartenlust kantklossen, papier scheppen, marsepein boetseren, dozen maken ... Ontdek de stiel op Prachtig Ambachtig!
Een initiatief van tapis plein vzw in samenwerking met Handelsgebuurtekring Langestraat-Hoogstraat en OCMW Dienstencentrum De Balsemboom.
Brei je wijk op UITwijken
In het najaar van 2011 reist tapis plein met Café Bricolé – de lange tafel waar iedereen kan aanschuiven met zijn brei-, naai-, of haakwerk – langs de deelgemeenten van Brugge mee met de Uitwijkenkaravaan. Brei je wijk op UITwijken en help de bomen nu al aan een warm vrolijk jasje in afwachting van de veelkleurige herfst!
Een initiatief van tapis plein vzw in samenwerking met Brugge Plus vzw.